Logo Apotheek Brielfarma

Luizen

Luizen

Soms worden we geconfronteerd met vervelende beestjes in het haar, hoofdluizen.De besmetting met luizen heeft niets te maken met hygiëne, iedereen kan ze krijgen. Luizen worden vooral doorgegeven door direct hoofdcontact maar ook door gemeenschappelijk gebruik van sjaals, borstels,…

De eerste belangrijke stap is de diagnose van een luizenbesmetting duidelijk vast te stellen. Een gemakkelijk manier om dit te doen is de natte kam methode . Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een “goede” luizenkam en een conditioner. De natte kam methode omvat volgende stappen:

 

  • Het haar goed nat maken en een conditioner overvloedig aanbrengen
  • Het haar met een gewone kam van achter naar voor kammen om alle knopen te verwijderen
  • Doorkam het haar met een luizenkam van achter naar voor en van het ene oor naar het andere waarbij het belangrijk is steeds contact te maken met de hoofdhuid. Veeg na elke kambeweging de kam af met witte keukenrol. De aanwezigheid van bruinachtige zwarte ovale “puntjes” zijn een belangrijke indicatie voor de aanwezigheid van luizen.
  • Spoel de conditioner nu uit het haar en kam de natte haren van voor naar achter met een gewone kam. Kam het haar nu systematisch opnieuw met een luizenkam.

Opm. Kammen en andere haaraccessoires moeten gereinigd worden door ze 1 min in water van meer dan 60° of water met een ontsmettend middel te leggen 

Andere mogelijk voorkomende symptomen zijn jeuk (slechts in 1/5 gevallen) rode krabletsels achter de oren en in de nek en eventueel gezwollen lymfeklieren in de halsstreek.

Bij de aanwezigheid van luizen is de keuze van een geschikt luizendodend middel belangrijk. Vraag hierbij raad aan uw apotheker. De laatste jaren worden vooral producten op basis van siliconen gebruikt, die de luis verstikkend, maar niet te irriterend zijn voor de hoofdhuid. Luizen aanwezig in kussenslopen, lakens, knuffels doden we door een warme was (> 60°) of door het textiel gedurende 15 min in een droogkast (70°c) te steken. Zaken die niet kunnen gewassen worden kunnen één dag in de diepvriezer of gedurende 14 dagen in een afgesloten plastic zak isoleren.

 

Bron: Geneesmiddelenwijzer 85 uitgegeven door Prof. Laekeman en adviezen voor zelfzorg 3de edities (Prof Leemans Lies)
  • Veilig en betrouwbaar bestellen via